Превенция и иновации: Как ABUS подобрява ранната диагностика на рак на млечната жлеза в България

Ракът на млечната жлеза (РМЖ) е най-честото злокачествено заболяване сред жените и водеща причина за смъртност както в световен мащаб, така и в България. Според последните данни на СЗО, рискът от развитие на рак на гърдата в Западна Европа е 9.5%, което означава, че 1 от 11 жени ще развие това заболяване до 74-годишна възраст. В България този риск е 5.7%, или 1 от 18 жени може да бъде диагностицирана с рак на гърдата. Въпреки по-ниския риск, честотата на новите случаи и смъртността от рак на гърдата в България остава значително висока. През 2022 г. са регистрирани 3558 нови случая, което поставя заболяването на 3-то място по честота при двата пола, след рака на белия дроб и дебелото черво.

Особено тревожни са данните за жени под 50 години, където 20% от новодиагностицираните случаи на рак на млечната жлеза са сред тази възрастова група. България е на 3-то място в ЕС по смъртност от рак на гърдата при жени под 50 години. Макар рискът от развитие на РМЖ при жени в тази възраст да е около 1.5%, добавянето на рискови фактори като фамилна обремененост, плътна тъкан на гърдата, хормонозаместителна терапия и други гинекологични проблеми значително увеличава този риск.

Превенцията е от ключово значение за намаляване на риска от развитие на рак на гърдата, особено при жени с повишен риск. Програмата за превенция на рак на гърдата в МЦ Превентика е разработена, за да отговори на нуждите на всяка жена чрез персонализиран подход. Програмата включва:

  • оценка на риска
  • измерване на плътността на гърдата
  • анализ на здравния статус
  • индивидуални препоръки за намаляване на риска
  • съвети за хранене
  • редовно проследяване.

Този подход осигурява не само ранно откриване, но и активни действия за поддържане на оптимално здраве.

ABUS: Иновация за ранна диагностика

Ключов елемент на програмата е използването на иновативната автоматизирана ехография на гърдата (ABUS), която осигурява по-висока точност при диагностика. Това е особено важно за жени с плътна тъкан на гърдите, където традиционните методи, като мамография и стандартна ехография, могат да пропуснат важни детайли. ABUS осигурява триизмерни изображения, които дават възможност за по-добра визуализация на гърдата, включително тъканите в дълбочина. Резултатите се интерпретират от сертифициран специалист, което гарантира по-точни и обективни данни.

Анализ на скрининга в Европа и САЩ

В много европейски страни, като Нидерландия, Великобритания и Швеция, мамографията е основният метод за скрининг на рак на гърдата и доказано намалява смъртността от заболяването. Въпреки това, мамографията може да бъде по-малко ефективна при жени с плътна тъкан на гърдите. За да се преодолее този проблем, в САЩ и Европа все по-често се прилагат допълнителни технологии като ABUS и стандартната ехография. Комбинирането на тези методи позволява по-добро откриване на ракови образувания, особено при по-млади жени с по-плътни гърди.

Предимства на ABUS пред стандартната ехография

Жените под 50 години често имат по-плътна тъкан на гърдите, което може да затрудни откриването на аномалии както чрез мамография, така и чрез стандартна ехография. ABUS предоставя значителни предимства в тези случаи. Докато стандартната ехография зависи от уменията на оператора и качеството на апаратурата, ABUS осигурява автоматизирано и стандартизирано сканиране на цялата гърда, което минимизира възможността за грешка и осигурява последователни резултати. Това е особено важно в България, където липсата на стандартизация в качеството на ехографските апарати и липсата на специализирана програма за обучение по заболявания на гърдата водят до значителни разлики в интерпретацията на образите.

Ключови предимства на ABUS

Едно от основните предимства на ABUS е възможността за създаване на коронарна проекция на гърдата – уникален изглед, който не може да бъде постигнат с традиционната ехография. Тази проекция позволява откриването на феномена на ретракция – важен маркер за разграничаване на доброкачествени от злокачествени лезии. Ретракцията представлява прибиране или стягане на тъканта около лезията, което често остава незабелязано при стандартния ултразвук.

ABUS предоставя възможност на специалистите да разглеждат гърдата от различни ъгли и в по-големи детайли, което значително подобрява точността на диагностицирането. Това е от особено значение за жени с плътна тъкан на гърдите, при които стандартните методи може да не предоставят достатъчно надеждни резултати. ABUS предлага по-добра визуализация и по-висока диагностична прецизност, което го прави изключително подходящ за скрининг и превенция при жени с повишен риск.

  

Автор: д-р Иван Инков, Гръден хирург и Мамолог