Нутрициология

Нашите кабинети / Нутрициология

Професията нутриционист е сравнително нова за България. Бързият, но заседнал начин на живот, развитието на технологиите, глобализацията и растящият процент на цивилизационните заболявания, свързани с наднормено тегло, създадоха потребността от специалисти, които да могат да следят, отсяват и предават достоверната актуална информация на тема здравословно хранене.

„Нутрициология“ означава „наука за храненето“ (лат. nutricium хранене + гр. logos учение, наука). По-големите направления в Нутрициологията са диететика (лечебно хранене) и диетология (наука за храненето на здравите хора), но също така може да засяга раздели като психология на храненето, социология на храненето, икономика на храненето, химия на храните, технология на храненето, хигиена на храненето и др.

Нутриционистът е квалифициран и дипломиран специалист по балансирано и пълноценно хранене. Работата на нутрициониста се различава от тази на диетолога, който се занимава предимно с лечебно хранене.

Нутриционистът познава в дълбочина както физиологията на човека и въздействието на храните върху здравето, така и всички науки, свързани с превенцията на здравето от холистична гледна точка. За разлика от медицинските специалисти, той няма за цел да диагностицира или лекува, не отменя диагнози и не модифицира лечението, назначено от лекар. Нутриционистът е консултант по здравословен начин на живот. При наличие на заболяване или здравословен проблем, нутриционистът работи заедно с лекар.

Към нутриционист може да се обърне всеки, който иска да разшири познанията си за правилното хранене, въздействието на храните върху здравето, иска да оптимизира своето меню, така че да е съобразено с индивидуалните му нужди или особености и начин на живот, иска да научи как да комбинира правилно храните, търси практични съвети за здравословно приготвяне на храна.

Можете да потърсите нутриционист при следните ситуации: живот под стрес, активно спортуване, желание за изграждане на здравословни хранителни навици, желание за отслабване, възстановяване след лечение, бременност, кърмене, менопауза, хранителни непоносимости или алергии, подсилване на имунната система.