Стоматология

Нашите кабинети / Стоматология

Едни от най-често пренебрегваните здравословни проблеми са стоматологичните. Страхът кара много хора да търпят различни страдания и да поставят в риск денталното си здраве в бъдеще, а то е  съществена част от общото здраве на организма.

С редовните посещения и профилактика при стоматолог могат да се избегнат редица заболявания на венците. Инфекцията и кървенето на венците, които не се лекуват дълго време могат да доведат  до пародонтоза. Тежките инфекции на венците и костната тъкан, от своя страна, могат да причинят бактериемия (сепсис) и далечни усложнения като поражения в бъбреците, проблеми във функциите на сърдечно-съдовата система и др. Не навреме диагностицирани  и лекувани грануломи и кисти на зъбите могат да доведат до обостряне, болка, оток и разпространение на инфекцията. Смята се, че и много кожни заболявания са свързани с денталното здраве и като едно от тях се сочи алопеция ареата - точковидната загуба на коса. Причината, за съжаление, е множество възпалителни инфекции около зъбите. Друг основен проблем е появата на стомашно-чревни проблеми, вследствие загубата на зъби. Възпалителните процеси в устната кухина могат да индуцират възпалителни процеси на практика във всеки друг орган в тялото. Друг съвременен проблем е стискането на зъби и изтриването им. Това води до износване на долно-челюстни  стави, главоболие, а е възможно да настъпи дори и промяна на стойката. 

Грижата и навременното лечение на зъбите има не само козметичен ефект. Здравата устна  кухина е предпоставка за здравето на целия организъм. Ежедневната грижа бързо се превръща в навик, а посещението при зъболекаря отдавна не е така болезнено.