Какво можете да направите, за да защитите зрението си и да избегнете здравословни проблеми, свързани с очите?

изследване на очите

Промените в зрението понякога могат да настъпят бавно и незабелязано. Затова експертите препоръчват да посещавате редовно офталмолог, за да уловите потенциалните здравословни проблеми възможно най-рано. Освен това има някои основни мерки, които можете да предприемете в ежедневието си, за да поддържате очите си в добра форма.

  • Изградете и практикувайте добри навици за грижа за очите. Посещавайте редовно офталмолог. Нашият професионалист офталмолог д-р Антонова ще Ви помогне да запазите здравето на очите си.

Специалистите препоръчват:

- ако сте под 40-годишна възраст, посещавайте очен специалист на всеки 2 години;

- ако сте над 40-годишна възраст – веднъж годишно;

- децата също трябва да провеждат профилактични прегледи, съобразени с тяхната възраст и състояние.

  • Свалете контактните си лещи в края на деня. Избягвайте постоянното ползване на контактни лещи през деня и нощта. Прекалено дългото им носене може да причини силен дискомфорт, както и трайни негативни промени на окото и придатъчния му апарат. Никога не спете с тях, освен ако лекарят Ви изрично не Ви инструктира да го направите. Лещите блокират притока на кислород към очите, необходим за поддържане на нормалната им структура и функция. Затова лекарите препоръчват почивка от носенето на контактни лещи през нощта.
  • Премахнете грима от очите си в края на деня. Винаги отделяйте време, за да премахнете грима си преди да си легнете. Спиралата, моливът или очната линия често попаднат в очите и слъзния филм и могат да предизвикат дразнене и зачервяване. Спането с грим може да причини запушване на жлезите на клепачите, което може да доведе до ечемик. Тежкото възпаление от този вид понякога изисква антибиотично лечение или дори оперативна намеса.
  • Носете UV защитни слънчеви очила. Винаги носете защитни очила, когато сте навън, особено при силно и продължително слънчево излагане на плажа или в планината. Потърсете слънчеви очила, които блокират 99% или 100% от UVB и UVA лъчите. Качеството на УВ филтъра на стъклата може лесно да се провери в повечето оптики. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи е свързано с по-висок риск от развитие на катаракта, дегенерация на макулата и птеригиум - състояния, които могат силно да увредят Вашето зрение.
  • Носете предпазни очила, когато е необходимо. Не забравяйте да носите защитни очила, когато работите с химикали, електрически инструменти, по време на ремонтни дейности с висок риск от попадане на чужди тела в очите или на всяко място с вредни частици във въздуха. Носенето на очила ще Ви помогне да предпазите очите си от наранявания, които понякога могат да бъдат особено тежки с опасност от трайно намаление на зрението или настъпване на слепота.
  • Спете достатъчно. Нередовният сън може да допринесе за умора на очите, симптомите на която могат да бъдат дразнене и напрежение, затруднено фокусиране, сухота, сълзене, замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина. Уверете се, че спите достатъчно всяка нощ, за да предотвратите зрителната умора.
  • Упражнявайте се редовно. Редовните упражнения, балансираният начин на живот и разнообразното хранене допринасят за цялостното здраве на организма и могат да помогнат за предотвратяване на общи заболявания като захарен диабет, артериална хипертония и дислипидемия, които оказват негативен ефект и върху очното здраве. Времето, прекарано навън сред природата и добрата физическа активност са особено важни при деца, като допринасят за предотвратяване на развитието и прогресията на късогледство.

Запишете час при д-р Антонова, офталмолог в Preventica. Тя ще Ви прегледа обстойно и ще Ви консултира за необходимостта от евентуално лечение и проследяване.