Здравословното хранене, важен елемент от философията ни за превенция на здравето

Здравословно хранене

Здравословното хранене е актуална тема, която представлява интерес както за деца, така и за възрастни хора. Основата му е балансираната и разнообразна консумация на храна, от която организмът да си набавя необходимите хранителни вещества за своето функциониране. Хранейки се здравословно, човек не само подобрява начина си на живот и се чувства пълноценен, но и снабдява организма си с всичко необходимо. Здравословно хранене, комбинирано с физическа активност, се смята за най-надеждният и безопасен метод за дългосрочно понижаване на риска от различни заболявания и достигането и поддържането на оптимално тегло и красива визия.

Има обаче някои тънкости, на които трябва да се обърне внимание, когато става въпрос за здравословно хранене. Важно е да знаем, че здравословната храна е полезна, но не бива да се прекалява с нея. Количеството храна, което приемаме дневно, също има значение, тъй като прекомерният й прием може да доведе до обратен ефект, задържане и дори покачване на килограми.

Друг важен елемент е спокойният прием на храна. За добро храносмилане е важно и да се храним безстресово – бавно и спокойно. Бързото хранене само по себе си крие реална опасност за здравето ни, без значение дали храната, която приемаме, е вредна или здравословна. Когато се храним, трябва да се постараем да си отделим необходимото време, за да се насладим на храната. Така можем да предотвратим и голяма част от заболяванията, последици от бързото хранене, част от които са социално значими болести като затлъстяването, което от своя страна е предпоставка за диабет, сърдечно-съдови заболявания, гастрит и др. Причината за това е, че хормоните, отговорни за регулиране на апетита, се „объркват“ и не успяват да подадат информация към мозъка, че сме се нахранили, което води и до по-голям апетит.

Друг важен фактор за поддържане на добро здраве е изграждането на индивидуална хранителна стратегия, съобразена със здравословното състояние, начина на живот, нивото на физическа активност и други персонални фактори, характерни за отделния организъм.

Добрата храна е добра грижа за нас и нашето тяло. Изграждането на здравословни хранителни навици невинаги е лесно, но когато се полагат усилия в тази насока, рано или късно ще видим и резултат. Важно е да сме добре запознати с основните принципи и процеси, като за това може да се направи медицинска консултация със специалист с добри познания в сферата на нутрициологията – науката за храненето. Повече информация за това направление може да намерите тук, а при нужда от прегледи, консултации и наблюдение на здравословното състояние, може да се обърнете към нашия специалист – Весела Ламбер. Повече за нея и професионалния й опит може да прочетете тук и при интерес да запишете  час за посещение.