Остеопорозата - превенцията е от първостепенно значение

остеопороза

Скъпи приятели на Preventica, след като вече навлязохме стремително в зимния сезон и дори видяхме първия сняг, бихме желали да насочим Вашето внимание върху конкретен здравословен проблем, а именно остеопорозата.

Всяка година по това време медийното пространство се изпълва с множество новини за поледици, статистика за преминалите през спешни центрове пациенти с разнообразни счупвания и съвети да избягваме излизането навън поради повишената опасност от фрактури. Но тези съвети не дават ефективно решение на проблема.

Според данните поне 15% от жените на възраст над 50 години страдат от остеопороза, а във възрастовата група над 80 години този процент нараства над 70%. Това неизменно води до висок риск от фрактури, обездвижване, инвалидизиране и дълготрайна болка, която нарушава качеството на живот. За съжаление, статистиката показва и повишена смъртност в годината на значима фрактура.

Остеопорозата е заболяване, което няма клинична изява, т.е. няма болка, дискомфорт или други признаци, които да алармират преди счупване. Колко от Вас самите знаят дали имат остеопороза?

Терминът е с гръцки произход и в превод означава „порозни кости“. Намаляването на костната плътност с годините прави нашите кости крехки и чупливи. Те могат да се счупят дори при минимално натоварване, а в някои случаи дори от кихане или от тежестта на тялото. Най-честите фрактури наблюдаваме в прешлените (източник на хронична болка, снижаване на ръста и обездвижване), костите на бедрото (налагащи оперативно лечение, смяна на стави поради износване на костта, бавно зарастване и месеци рехабилитация) и костите на китката и ръката.

Ние от Preventica споделяме идеята за превенция на заболяванията в техния най-ранен стадий, за да можем да препоръчаме на нашите пациенти да излизат сред снега с увереност и да се наслаждават пълноценно на зимния сезон със своите приятели, деца или внуци.

За целта сме изградили екип и програма за ранно откриване и лечение на остеопорозата.

Започваме с оценка на всички рискови фактори, които могат да доведат до бърза прогресия на заболяването (тютюнопушене, начин на живот, прием на медикаменти, наследственост, двигателна активност, хранителен режим и др.) и последващ преглед от специалист.

Следва провеждане на „Златния стандарт“ изследване на костна плътност – DEXA, с последно поколение апарат на водеща марка производител. Благодарение на новите технологии, с които разполагаме, прецизно оценяваме костната плътност, степента на разграждане на костта, телесния състав, даваме информация за вероятността от фрактура за период от 10 години, и всичко това с възможно най-ниско ниво на лъчево натоварване.

При необходимост провеждаме специализирани лабораторни изследвания, с които мониторираме лечението и процесите на заздравяване на костта.  

Екипът ни от специалисти с богат опит и експертиза – eндокринолог, нутриционист, кинезитерапевт, изготвят индивидуален план за профилактика, лечение, диетичен и двигателен режим.

Заедно с Вас ще обсъдим последващата стратегия и ще проследяваме ефекта във времето.

Нашите координатори ще се погрижат да планираме и проведем всички необходими изследвания и консултации за минимално кратък период от време, за да се съобразим с Вашите нужди и потребности.

Нека отделим няколко часа и да се погрижим за собственото си здраве. Нека не ставаме част от негативната статистика, а да дадем пример за отговорно отношение към здравето. Нека се радваме на живота – здрави и пълноценни.