Как да намалим риска от рак на простатата

рак на простатата

Ракът на простатата е един от най-честите видове рак при мъжете. Според източник на Американското общество за борба с рака (ACS), това е втората водеща причина за смъртност след рака на белия дроб сред мъжете в Съединените щати. Въпреки че няма абсолютен начин за предотвратяване на рак на простатата, има някои неща, които можем да направим, за да намалим риска. Поддържането на умерено телесно тегло, редовните упражнения и обръщането на внимание на това, което ядем и пием, играят ключова роля.

Какво можем да направим, за да намалим риска от рак на простатата?

Консумация на червени плодове и зеленчуци

Доматите, динята и други червени храни съдържат мощен антиоксидант, наречен ликопен, който може ефективно да намали прогресията и растежа на раковите клетки на простатата. Проучване от 2020 г. е установило, че яденето на консервирани и варени домати повече от 4 пъти седмично намалява с 28% риска от рак на простатата.

Добавяне на цитрусови плодове към нашата диета

Консумирането на пресни плодове е важна част от балансираната диета и може да намали риска от рак на простатата. Проучване от 2017 г. е установило, че при хората, които консумират голямо количество плодове, особено цитрусови, се наблюдава намаление на риска от рак на простатата. Нека не забравяме да добавяме портокали, грейпфрути, лимони и мандарини към дневното си меню. Важно е да отбележим, че грейпфрутът може да взаимодейства с някои видове лекарства. Ако приемаме лекарства с рецепта и не сме сигурни дали можем да ядем грейпфрут, е необходимо да се консултираме с нашия лекар.

Соеви зърна и чай към менюто

В редица проучвания хранителното вещество, наречено изофлавон, е свързано с намален риск от рак на простатата. Изофлавонът се намира в тофу и други соеви продукти - нахут, леща, кълнове от люцерна, фъстъци. Учените също са изследвали връзката между зеления чай и риска от рак на простатата. Установено е, че рискът е по-нисък при мъжете, които приемат голямо количество зелен чай. Приемът на повече от 7 чаши на ден е линейно свързан с намаляване на риска от рак на простатата.

Още една чаша кафе

Много от нас се наслаждават на ароматна чаша кафе сутрин. Но знаем ли, че любимият ни навик е свързан с намален риск от рак на простатата? Aнализ от 2014 г. показва, че рискът от фатален рак на простатата намалява с около 11% на всеки 3 чаши кафе. Специалистите съветват да не забравяме, че високите дози кофеин могат да причинят странични ефекти като разстроен стомах, ускорен пулс и проблеми със съня. Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да не се превишават 400 мг кофеин на ден, което се равнява на 4 до 5 чаши кафе.

Ограничение на приема на мазнини

Изследвания от 2014 г. отбелязват, че има връзка между наситените и животинските мазнини и повишения риск от рак на простатата. Освен в месото, животинските мазнини се съдържат в сланината, маслото и сиренето. Други източници на наситени мазнини са торти и сладкиши, бонбони и бързи храни. Добре е да заменим наситените мазнини и тези от животински произход с мазнини от растителен произход, маслото – със зехтин, бонбоните – с плодове, опакованите храни – с пресни зеленчуци, сиренето – с ядки и семена.

Да откажем цигарите

Според проучване от 2011 г. тези, които пушат по време на лечението на рак на простатата, са по-склонни ракът да се появи отново. Освен това, според проучване от 2019 г., тютюнопушенето при диагностициране е свързано с по-висок риск от смърт.

Да обърнем внимание на някои храни и добавки

За някои видове храни и добавки данните, свързани с риска от рак на простатата, са много противоречиви. Въз основа на тази информация, най-добре е да се консултираме с нашия лекар, за да обсъдим кой е най-добрият избор за нас, когато става въпрос за тези елементи:

  • Риба и омега-3

Някои видове мастни киселини, известни като омега-3, могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак. Омега-3 се намира в хранителни добавки, както и в някои риби – сардини, риба тон, скумрия, пъстърва, сьомга. Проучване от 2013 г. е установило, че мъжете с високи концентрации на омега-3 мастни киселини в кръвта си са по-склонни да развият рак на простатата. Въпреки това преглед от 2015 г. е открил някои проблеми с изследването и твърди, че проучването всъщност не установява връзка между повишения прием на омега-3 и повишения риск от рак на простатата.

  • Фолиева киселина

Фолиевата киселина се намира в много храни: зелени зеленчуци, боб, обогатени зърнени закуски. Може да се приема и като хранителна добавка.

  • Млечни продукти

Калцият има редица важни ползи за вашето здраве. Някои проучвания свързват млечните продукти или диетите с високо съдържание на калций с повишен риск от рак на простатата. Проучванията обаче са смесени и този риск не е свързан с нормалния хранителен прием на калций.

Да отделим време за упражнения

Наднорменото тегло или затлъстяването е свързано с повишен риск от няколко вида рак. Учените са установили, че увеличаването на индекса на телесната маса (ИТМ) е свързано с по-висок риск от рак на простатата. Ако вече сте били диагностицирани, затлъстяването води до повишен риск от прогресия и рецидиви. Дейности като ходене, бягане, колоездене или плуване могат да ни помогнат да управляваме теглото си. Ползите от упражненията включват увеличена мускулна маса, по-добър метаболизъм и подобрено сърдечно-съдово здраве.

Да останем сексуално активни

Изследвания доказват, че при мъжете, които имат по-висока честота на еякулация, е до две трети по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с рак на простатата. Проучванията продължават, но някои експерти теоретизират, че еякулацията изчиства тялото от токсини и други вещества, които могат да причинят възпаление.

Да поговорим с нашия лекар

Никога не трябва да се колебаем да посетим нашия лекар, ако се появят потенциални предупредителни признаци за рак на простатата – проблеми с уринирането или болка в таза, бедрата или гърба. Ако тези симптоми не са причинени от рак на простатата, те може да се дължат на друго заболяване, което трябва да се лекува.